Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018

Ο πρώτος σχολικός περίπατος για το Σχολικό Έτος 2018-19 στο Ρέθυμνο


Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018  πραγματοποιήθηκε ο πρώτος σχολικός περίπατος του Γυμνασίου μας  για το Σχολικό Έτος 2018 –19.  Προορισμός η παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Η Γ΄ τάξη ξεναγήθηκε από την καθηγήτρια κ. Ειρήνη Καλαϊτζάκη και μαθητές της Γ' τάξης στο Ενετικό κάστρο της Φορτέτσα.Η Α΄ Τάξη  ξεναγήθηκε στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου από τις καθηγήτριες φιλολόγους κ. Κατερίνα Παπαγρηγόρη και την κ. Αναστασία Πανηγυράκη σε επιλεγμένους προορισμούς-μνημεία. (παλιό λιμάνι, Λότζια, Κρήνη Ριμόντι, εκκλησία της Παναγίας «Η κυρία των Αγγέλων», Νερατζέ τζαμί).


Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό των Ενετών, τις παρεμβάσεις και επιρροές που δέχτηκε η πόλη του Ρεθύμνου από τους Οθωμανούς αργότερα . Έκαναν την σύγκριση διαφορετικών πολιτισμών στον ίδιο χώρο. Έμαθαν πολλά για την ιστορία της πόλης του Ρεθύμνου από τις πολύ καλές και εμπεριστατωμένες ξεναγήσεις των καθηγητριών τους, οι οποίες τους εξήγησαν τις τεχνικές δόμησης, τη χρήση και πολιτισμικά στοιχεία που παρουσίαζε το κάθε μνημείο που επισκέφθηκαν.

Η Β΄ τάξη ξεναγήθηκε σε δύο ομάδες στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο  Ρεθύμνου. Οι μαθητές μας με την βοήθεια της κ. Πλατυράχου ήρθαν σε επαφή με πολιτιστικά στοιχεία της Κρήτης, εργαλεία, ρούχα και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν τα κρητικά σπίτια και οι αγρότες τον περασμένο αιώνα.