Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Ημερίδα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού


Οι μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου την εποχή αυτή πρέπει να πάρουν μια πολλή σοβαρή απόφαση η οποία πολλές φορές μπορεί να είναι και απόφαση ζωής όσον αφορά τον τύπο Λυκείου που θα ακολουθήσουν. Το σχολείο έχει την υποχρέωση να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Για το λόγο αυτό  την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Βάμου Ημερίδα ΣΕΠ (Σχολικού  Επαγγελματικού Προσανατολισμού). 



Κεντρική ομιλήτρια προς τους μαθητές της Γ΄ τάξης η υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Χανίων κ. Μπαουράκη η οποία με μεγάλη λεπτομέρεια με υπομονή και μεθοδικότητα ανέλυσε στους μαθητές τους παράγοντες που θα πρέπει να σκεφθούν και τις δυνατότητες επιλογής που έχουν. Δέχτηκε και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις. Δέχτηκε τις απορίες για διάφορα επαγγέλματα πως μπορούν να τα ακολουθήσουν και να εκπαιδευτούν. Στη συνέχεια συνομίλησε ιδιαιτέρως με μαθητές.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με εκπροσώπους από το Δημόσιο ΙΕΚ Αποκορώνου από το τμήμα Τουριστικών επαγγελμάτων και από το τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας.
Η Διατροφολόγος κ Μαρία Παπαδογιάννη ανέλυσε στους μαθητές μας πως πήρε την Απόφαση να γίνει διατροφολόγος, πως εκπαιδεύτηκε και γενικά μυστικά του επαγγέλματος για να το γνωρίσουν.
Τέλος ο κ. Βαγιωνάκης  μελισσοκόμος (όχι κατά κύριο επάγγελμα) ανάλυσε στους μαθητές πως μπορεί κάποιος να γίνει μελισσοκόμος με βιωματικό τρόπο καθώς παρουσίασε πολλά από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί αλλά και προϊόντα που παράγονται από την ενασχόληση με τις μέλισσες αλλά και τις πιστοποιήσεις που πρέπει να έχουν.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι από την ημερίδα που παρακολούθησαν οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες «μετά το Γυμνάσιο» αλλά και συμπέραναν κάτι πολύ σημαντικό. Όποιο επάγγελμα και να ακολουθήσουν πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς να επικαιροποιούν τις γνώσεις τους, να προσαρμόζονται πάντοτε στα νέα δεδομένα για να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.