Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

“Μια βόλτα στα Χανιά 5500 χρόνων”.



       Από μόνος του ο τίτλος του προγράμματος αποτέλεσε πρόκληση για την Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Βάμου που εδώ και 5 μήνες ασχολείται με 5 σημαντικά κάστρα της επαρχίας Αποκορώνου και μελετάει την ιστορία τους στο βάθος του χρόνου. Έτσι, μετά από σχετική αίτηση συμμετοχής στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βάμου που εδρεύει στον Κεφαλά, επιλέχτηκε το σχολείο να συμμετάσχει  στο σχετικό μονοήμερο πρόγραμμα  την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου  2016. 
        Τριανταπέντε μαθητές και μαθήτριες  μαζί με τις συνοδούς καθηγήτριες Καλαϊτζάκη Ειρήνη, Νικολουδάκη Νίκη και Ρουτζάκη έγιναν ένα με την ιστορία της πόλης των Χανίων, μελετώντας τις οχυρώσεις της και γνωρίζοντας τα μνημεία της με ξεναγούς τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ. 


      Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκινώντας από τη Δημοτική Αγορά Χανίων, έπαιξαν, ερεύνησαν, διάβασαν, άκουσαν, έμαθαν, περπάτησαν και τέλος σκάλισαν σε πηλό την ιστορία της πόλης των Χανίων στην αυλή του αρχαιολογικού Μουσείου. Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκαν από την εναλλαγή και το «σφιχταγκάλιασμα» μνημείων διαφορετικών ιστορικών περιόδων που παρουσιάζοντας μπροστά τους δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γίνουν έστω και για λίγο μέρος της ιστορικότητας αυτής της πόλης.
  

        Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστίες στους  υπεύθυνους του ΚΠΕ Βάμου που με πολύ μεράκι σχεδίασαν το πρόγραμμα, εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες των μικρών μαθητών αφήνοντας στο περιθώρια κάθε δική τους κόπωση.