Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Φιλοξενία Σουηδών Εταίρων Ευρωπαικού προγράμματος του Εurope Direct της Περιφέρειας Κρήτης στο Γυμνάσιο Βάμου


Την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 μας επισκέφθηκαν οι συνεργάτες μας από τη Uddevalla της Σουηδίας στο πρόγραμμα που υλοποιείται από το Εurope Direct της Περιφέρειας Κρήτης με θέμα το «Μέλλον της Ευρώπης και ο ρόλος του Ενεργού πολίτη» συνοδευόμενοι από τους υπεύθυνους για την υλοποίηση του προγράμματος κ.  Β. Μαδούλκα και κ. Ν. Μωραϊτάκη.
Η ημέρα ξεκίνησε στην αυλή του Γυμνασίου Βάμου όπου αμέσως μετά το καλωσόρισμα και την ανταλλαγή δώρων έγινε αναφορά στην ιστορία του Γυμνασίου μας από την αρχή του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα από τη καθηγήτρια πληροφορικής κ. Ειρήνη Καλαϊτζάκη και την μαθήτρια της Β΄ τάξης Σοφία Αρχοντάκη στην αγγλική.  Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου από την κ. Παπαγρηγόρη Κατερίνα με την βοήθεια του κ. Αζά (Γυμναστήριο), κ. Τσιγγόπουλου (Εργαστήριο Τεχνολογίας).

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης των φιλοξενούμενων η μαθήτρια από την Σουηδία γνωρίστηκε με την ομάδα των δικών μας μαθητών. Της μίλησαν για το σχολείο μας και της παρουσίασαν τις δράσεις τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε  όλους τους φιλοξενούμενους για την δράση και τις κατασκευές των μαθητών μας στο πρόγραμμα Φυσικών επιστημών του STEM.

Στη συνέχεια στην αίθουσα Λαμπράκη δόθηκε προς τιμήν των φιλοξενούμενων σύντομη συναυλία του Μουσικού μας εργαστηρίου με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Πογιατζή και τον κ. Σμυρνάκη η οποία συγκίνησε τους παρευρισκόμενους κατά τα λεγόμενά τους.

Το κέρασμα που ακολούθησε με παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης έδωσε μια νότα χαρούμενης διάθεσης σε μαθητές καθηγητές και φιλοξενούμενους οι οποίοι στη συνέχεια ξεκίνησαν για την προγραμματισμένη ξενάγηση από τους μαθητές ξεναγούς την κ. Καλαϊτζάκη και την κ. Παπαγρηγόρη στο Αρχαίο θέατρο της Απτέρας, στον Τούρκικο Κουλέ και την παλιά πόλη των Χανίων. Στην ξενάγηση συμμετείχε και η καθηγήτρια μας των Αγγλικών κ. Σκλία Ευαγγελία η οποία βοήθησε πολύ με την λεπτομερή και άρτια μετάφραση.





Το απόγευμα όλη η ομάδα μαθητών και καθηγητών και φιλοξενούμενων, επέστρεψε στους Αρμένους  Αποκορώνου όπου οι γονείς της μαθήτριάς μας Χαιρετάκη Κατερίνας που μετείχε στο πρόγραμμα και βραβεύτηκε, παρέθεσαν πλούσιο γεύμα στο εστιατόριο που διατηρούν.

Οι φιλοξενούμενοι εντυπωσιάστηκαν από το περιεχόμενο του προγράμματος φιλοξενίας τις παρουσιάσεις και τις δεξιότητες των μαθητών μας  και το περιβάλλον του σχολείου. Ήταν ενθουσιασμένοι από το περιβάλλον και τη φύση της Κρήτης και των Χανίων πιο συγκεκριμένα και εξέφρασαν την διάθεσή τους για εκ νέου συνεργασία των δύο σχολείων.

Με υπέροχα συναισθήματα  φιλίας, ικανοποίησης και με διάθεση συνεργασίας συμφωνήσαμε και αποχαιρετήσαμε τους υπευθύνους από το Europe Direct  της Περιφέρειας Κρήτης και τους συνεργάτες από την Uddevalla της Σουηδίας.