Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Ο πρώτος σχολικός περίπατος για το σχολικό έτος 2017-18 στο Ρέθυμνο


Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017  πραγματοποιήθηκε ο πρώτος σχολικός περίπατος του Γυμνασίου μας  για το σχολικό έτος 2017 – 18.  Προορισμός η παλιά πόλη του Ρεθύμνου.


Η Γ΄ τάξη ξεναγήθηκε από τους καθηγητές Ειρήνη Καλαϊτζάκη και Γιάννη Μαμάρα στο Ενετικό κάστρο της Φορτέτσας.






Η Α΄ Τάξη  ξεναγήθηκε στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου από τις καθηγήτριες φιλολόγους κα Κατερίνα Παπαγρηγόρη και την κα Αναστασία Πανηγυράκη σε επιλεγμένους προορισμούς-μνημεία (παλιό λιμάνι, Λότζια, Κρήνη Ριμόντι, εκκλησία της Παναγίας «Η κυρία των Αγγέλων», Νερατζέ τζαμί.)



Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό των Ενετών , τις παρεμβάσεις και επιρροές που δέχτηκε η πόλη του Ρεθύμνου από τους Οθωμανούς αργότερα . Έκαναν την σύγκριση διαφορετικών πολιτισμών στον ίδιο χώρο. Έμαθαν πολλά για την ιστορία της πόλης του Ρεθύμνου από τις πολύ καλές και εμπεριστατωμένες ξεναγήσεις των καθηγητριών τους, οι οποίες τους εξήγησαν τις τεχνικές δόμησης , τη χρήση και πολιτισμικά στοιχεία που παρουσίαζε το κάθε μνημείο που επισκέφθηκαν.

Η Β΄ τάξη ξεναγήθηκε σε δύο ομάδες στο Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Ρεθύμνου (Κέντρο Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Διδασκαλικού Επαγγέλματος ΚΕ.Μ.Ε.Ι.Ε.Δ.Ε.)  

Οι μαθητές μας με την βοήθεια της κ. Ιβρίντελη  (Διδάσκουσα Πανεπιστημίου Κρήτης - Παιδαγωγός) ήρθαν σε επαφή με ιστορικό υλικό και σπάνια τεκμήρια καθώς επίσης και σημαντικά εκθέματα των ελληνικών σχολείων από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και τα τέλη του 20ου.