Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Επισκέψεις στο Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων

Ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 ο κύκλος επισκέψεων της Β΄ Γυμνασίου στο Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων. Οι επισκέψεις ξεκίνησαν με τα τμήματα Β1 και Β3 και συνεχίστηκαν με τα τμήματα Β2 και Β4.



Το Μουσείο Τυπογραφίας αποτελεί κόσμημα όχι μόνο για τα Χανιά αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα αφού είναι μοναδικό στο είδος του. Ένας τόπος που σταματούν για να ξαποστάσουν από το μακραίωνο ταξίδι τους όλα εκείνα τα στοιχεία γραπτού λόγου και εικόνας, αξιοθαύμαστα αλλά και γοητευτικά, αποτελώντας μια πραγματική ωδή στην τυπογραφία.


Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας και της Πληροφορικής, μιας και άπτονται και τα δύο τόσο ιστορικά όσο και εξελικτικά με την γραφή και την τυπογραφία.







Κατά την δίωρη παραμονή στο μουσείο των μαθητών, οι ομάδες εργασίας ξεναγήθηκαν στους χώρους του   και στα εκθέματα από την δημοσιογράφο και υπεύθυνη των ξεναγήσεων κ. Ελένη Φουντουλάκη. Ξεκινώντας από την Α’ πτέρυγα θαύμασαν τα τυπογραφικά μηχανήματα από την εποχή του Γουτεμβέργιου και εντεύθεν σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν την τεχνολογία και τον τρόπο λειτουργίας τους. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στη Β΄ πτέρυγα, θαυμάζοντας την εξαιρετική έκθεση με την ιστορία της Γραφής του τυπογράφου Αντώνη Παπαντωνόπουλου. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην πτέρυγα Γ΄ όπου παρουσιάζονται εκδόσεις, χάρτες κλπ από την εποχή της Ενετοκρατίας, τα περισσότερα δωρεά του Κώστα Τζωρτζάκη.


Μετά την ξενάγηση στον κυρίως χώρο του μουσείου, ακολούθησε η υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος διάρκειας μιας ώρας με την ηθοποιό, σκηνοθέτη και θεατροπαιδαγωγό   Βαλεντίνα Παπαδημητράκη με τίτλο «Κείμενο και εικόνα, μια αισθητική προσέγγιση».  Η δράση αυτή έχει σαν στόχο ν’ αντιληφθούν  οι μαθητές με βιωματικό τρόπο και  στοχευμένες δράσεις   τη σχέση κειμένου και εικόνας και στη συνέχεια να λειτουργήσουν οι ίδιοι  ως πολλαπλασιαστές στους  συμμαθητές τους κάνοντάς τους κοινωνούς μιας διαφορετικής αισθητικής, διευρύνοντας τούς ορίζοντές τους αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα πράγματα στην καθημερινότητά τους.




Ευχαριστούμε πολύ την υπεύθυνη των ξεναγήσεων στο Μουσείο Τυπογραφίας κ. Ελένη Φουντουλάκη, καθώς και την κ. Βαλεντίνα Παπαδημητράκη για την  εμπεριστατωμένη και με παραστατικό τρόπο δοσμένη ξενάγηση και τη σπουδαία βιωματική δράση που παρακολούθησαν οι μαθητές μας οι οποίοι επέστρεψαν στο σχολείο ενθουσιασμένοι από την επίσκεψη αυτή.