Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Το Γυμνάσιο Βάμου αφηγείται το "παραμύθι" των Απτεραίων στην αρχαία Απτέρα για τα Δημοτικά σχολεία των Χανίων


Πριν ένα χρόνο, το Γυμνάσιο Βάμου και το 2ο Γυμνάσιο Χανίων, μέσα από μια συμβολική κίνηση, υιοθέτησαν το θέατρο της αρχαίας Απτέρας. Ο όρκος αυτός, ως μια υπόσχεση παντοτινή, κρύβει μέσα του την ατομική ευθύνη του καθενός για τη διάσωση, τη διαφύλαξη και την ανάδειξη του πολιτισμού μας. Και όλα αυτά με την άριστη συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων και του Διαζώματος.

Κλείνοντας και τη 2η – ομολογουμένως επιτυχημένη – χρονιά με ανάλογες δραστηριότητες, οι μαθητές-ξεναγοί του Γυμνασίου Βάμου ανηφόρισαν την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 στον λόφο του Παλαιοκάστρου και μέσα από μια πρωτότυπη αλληλεπιδραστική δράση αφηγήθηκαν  το παραμύθι των Απτεραίων σε μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του νομού Χανίων (Σκηνές, Ναύσταθμος Σούδας…).
Η πρώτη στάση πραγματοποιήθηκε στο Οθωμανικό φρούριο του Κουλέ όπου κρυφοκοιτάζοντας ανάμεσα από πολεμίστρες και επάλξεις προς τον κόλπο της Σούδας, οι ξεναγοί άρχισαν να αφηγούνται μύθους και θρύλους για κάστρα, θεούς, διαγωνισμούς και πολεμιστές. Όλα με αρμονία πλεγμένα μεταξύ τους αποκαλύπτοντας στους μικρούς μαθητές τα μυστικά του τόπου.
Για να συντονιστούμε...

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μεγάλο κάστρο....
 
Κι από κάτω ήταν ένα άλλο φρούριο που το έλεγαν Ιτζεδίν...

Και είχε αυτό το κάστρο κάτι πολύ μεγάλα δοντάκια που τα έλεγαν ΕΠΑΛΞΕΙΣ...

«Μια φορά λοιπόν κι έναν καιρό ήταν ένας τόπος μαγικός. Κοντά στο μεγάλο λιμάνι της Κρήτης, τη Σούδα. Πλάι στα Χανιά. Όλοι ήθελαν να τον κατακτήσουν και να γίνουν άρχοντές του. Λαοί και πολιτισμοί ήρθαν από μακριά, έφτιαξαν το βασίλειό τους, μα κανείς δεν έμεινε για πολύ. Οι κάτοικοί του φιλήσυχοι και εργατικοί άνθρωποι, δεν ήθελαν να ζουν με τον φόβο και το μίσος. Έτσι αγωνίζονταν συνεχώς για να διώξουν τον εχθρό. Άλλοτε τα κατάφερναν άλλοτε πάλι όχι αλλά πάντα περήφανοι ένιωθαν πως έκαναν το καθήκον τους.
Ώσπου μια μέρα Τούρκοι έφτασαν από μέρη μακρινά και ανηφόρισαν σ’ αυτό τον λόφο. Κι έχτισαν κάστρο φοβερό. Μα εκατοντάδες χρόνια πριν άλλος λαός κατοίκισε τον τόπο.  Και μια πολιτεία τρανή ορθώθηκε στον λόφο…»

Με τα λόγια τούτα ξεκίνησε το παραμύθι που δημιούργησαν οι ίδιοι οι μαθητές-ξεναγοί για να «μιλήσουν» στις καρδιές των μικρών μαθητών. Και άρχισαν σιγά-σιγά να ξετυλίγουν το κουβάρι της ιστορίας. Μούσες και Σειρήνες, η Άρτεμις και ο Απόλλωνας, οι δεξαμενές και τα λουτρά, το μεγαλοπρεπές θέατρο και η περίστυλη αυλή. Με απόλυτα παραστατικό τρόπο και με ύφος δασκάλου και ξεναγού ταυτόχρονα προσπάθησαν να κάνουν τους μικρούς μαθητές κοινωνούς του τόπου και του χρόνου. 

Κι έπειτα ήρθαν οι μοναχοί...
Κι από το Μοναστήρι ατενίσαμε την αρχαία πόλη...

Κι έπειτα πήγαμε στο μεγάλο θέατρο...
Στον δρόμο για την οικία με την περίστυλη αυλή...

Τι μεγάλος σεισμός...
Με τους φοβερούς ξεναγούς...

Και είχε πολλά δωμάτια...
Μια δράση που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην Παιδεία και τον Πολιτισμό που μπορεί να ζωντανέψει μέσα από συνεργασίες υποκινούμενες από την αυτενέργεια.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά για την άριστη συνεργασία τους καθ’ όλη τη διάρκεια και αυτής της σχολικής χρονιάς:


Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Το Σωματείο Διάζωμα

Τη Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και την υπεύθυνη των σχολικών δραστηριοτήτων  κ. Ελένη Καβαζίδου

Τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και την υπεύθυνη των σχολικών δραστηριοτήτων κ. Αρετή Μαρματάκη


Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τη νέα σχολική χρονιά με καινούργιους ξεναγούς και περισσότερες συνεργασίες.

(Δύο μικρά βιντεάκια από την ξενάγηση:

Στον Κουλέ: https://www.youtube.com/watch?v=WVwqBw43pxA

Στο Μοναστήρι
: https://www.youtube.com/watch?v=ZUklwoPwIcg