Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017

Oι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Βάμου παρακολουθούν το πρόγραμμα του ΚΠΕ Βάμου «Το νερό είναι Στοιχείο και Στοιχειό»


Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές της περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου Βάμου παρακολούθησαν πρόγραμμα του ΚΠΕ Βάμου  «Το νερό είναι Στοιχείο και Στοιχειό».


Οι καθηγητές του ΚΠΕ Βάμου κ. Μπάσιου, κ. Δεσποτίδου και κ. Ποντικάκης αφού καλωσόρισαν τους μικρούς μαθητές, ξεκίνησαν με παιχνίδια γνωριμίας στην αυλή του σχολείου του Κεφαλά όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου στον Κεφαλά. 


Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση για τη σημασία του νερού στη φύση και στη ζωή του ανθρώπου. Οι μαθητές με ερωτήσεις συμμετείχαν και έλυσαν πολλές απορίες τους για την ρύπανση του νερού και το πώς μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση του νερού.
Στο διάλλειμα που ακολούθησε, οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ φιλοξένησαν τα παιδιά με ένα γενναιόδωρο κέρασμα, από το οποίο πήραν δυνάμεις για το παιχνίδι που ακολούθησε στην αυλή. Μέσα από «άσκηση και γυμναστική» και χωρισμένοι σε δύο ομάδες, οι μαθητές διασκέδασαν μεταφέροντας το νερό και ξεκαθάρισαν πως μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση.


Στη συνέχεια η Ομάδα επισκέφθηκε το μικρό υδροβιότοπο της Γεωργιούπολης όπου με έκπληξη παρατήρησε ότι πολλά είδη πουλιών έχουν την κατοικία τους εκεί. Με τη βοήθεια του εξοπλισμού των υπευθύνων(κιάλια) η ομάδα παρατήρησε για αρκετή ώρα όλα τα είδη των πουλιών που συμβιώνουν στον υδροβιότοπο και έμαθε για τη ζωή και τις συνήθειές τους. Άκουσε τον ήχο του νερού να αναβλύζει και παρατήρησε τα είδη φυτών και ένα ζευγάρι πολύ όμορφων κορμοράνων πάνω σε βράχο του υγροβιότοπου.


Ακολούθησε ένα θεατρικό παιχνίδι για το κύκλο του νερού όπου οι μαθητές με τον κατάλληλο εξοπλισμό έγιναν ο ήλιος και τα σύννεφα, η θάλασσα, η βροχή και το χαλάζι, το ρυάκι και το ποτάμι και χαλάρωσαν.

Στη συνέχεια αφού ευχαρίστησαν με ενθουσιασμό και χειροκρότησαν τους καθηγητές του ΚΠΕ, επέστρεψαν στο Βάμο.
Πολλά συγχαρητήρια στους υπεύθυνους καθηγητές του ΚΠΕ Βάμου γιατί μέσα από παιχνίδια εναλλασσόμενα με παρουσιάσεις, κράτησαν σε εγρήγορση και ενθουσιασμό τους μαθητές και κατόρθωσαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να τους περάσουν τόσο σημαντικές έννοιες  για το νερό και το περιβάλλον του υδροβιότοπου της περιοχής μας.