Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Υιοθεσία θεάτρου Αρχαίας Απτέρας - Το Γυμνάσιο Βάμου τιμήθηκε από το Διάζωμα στην Αθήνα


Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα η 5η συνάντηση του Άνω Διαζώματος με τίτλο «5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΞΕΝΑΓΟΙ». Μια συνάντηση που σαν στόχο είχε να παρουσιαστεί το όραμα και η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος υιοθεσίας των αρχαίων θεάτρων της Ελλάδας που παίρνει σάρκα και οστά τα τελευταία 5 χρόνια, από μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 






Στην εκδήλωση συμμετείχαν και παρουσίασαν το δικό τους όραμα για τα αρχαία θέατρα 10 σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης απ’ όλη την επικράτεια. 


Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε το Γυμνάσιο Βάμου με 3 μαθητές-ξεναγούς των τελευταίων τριών χρόνων, την Κατερίνα Χαιρετάκη, τον Μανώλη Τσιτσιρίδη και τον Μανώλη Φραγκιαδάκη που φέτος είναι μαθητές της Α’ Λυκείου του ΓΕΛ Βάμου, συνοδευόμενοι από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Β/θμιας Εκ/σης Χανίων κ. Αρετή Μαρματάκη, την Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Γκαγκαδέλη Αικατερίνη και την υπεύθυνη του προγράμματος καθηγήτρια Πληροφορικής Καλαϊτζάκη Ειρήνη. 


Το Γυμνάσιο Βάμου μαζί με το 2ο Γυμνάσιο Χανίων, τον Νοέμβριο του 2016 υιοθέτησαν το αρχαίο θέατρο της Απτέρας και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστές τόσο στους συμμαθητές τους όσο και στην τοπική κοινωνία. Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός στόχος αφού με την δράση τους στέλνουν το μήνυμα στους πολίτες πως το σύνολο των αρχαιοτήτων του κόλπου της Σούδας μπορεί να αποτελέσει το επίκεντρο μιας αναπτυξιακής πορείας του τόπου.
Κοινωνικοποίηση των μνημείων, Εξωστρέφεια και Καινοτομία  ήταν οι 3 βασικές ενότητες στις οποίες εντάχθηκαν οι εργασίες των μαθητών μέσα από τις οποίες, εντυπωσίασε η ενεργοποίησή τους αλλά και το μήνυμα που έστειλαν για τον σεβασμό του πολιτιστικού μας πλούτου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε,απηύθυνε χαιρετισμό και χειροκρότησε τους μαθητές η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως αλλά και ο Πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα κ. Σταύρος Μπένος.



Μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μικρούς ξεναγούς που κατάφεραν με την δράση τους να βγάλουν από την μοναξιά του το αρχαίο θέατρο και να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην αύξηση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο.

Σημαντική ήταν και η στήριξη από την
ANEKLINES & BLUESTARFERRIES η οποία πρόσφερε τα εισιτήρια μετάβασης στην Αθήνα και επιστροφής.