Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΠΕΡΙ ΠΑΘΟΥΣ




     Φέτος αποφασίσαμε, πέρα από την τραγωδία «Ελένη» που περιλαμβάνεται στο σχολικό βιβλίο, να γνωρίζουμε λίγο καλύτερα το Αρχαίο Θέατρο μέσα από μονολόγους γυναικών που πρωταγωνιστούν σε άλλα έργα  του Ευριπίδη.  Θέμα κοινό, ένα πάθος διαχρονικό: Ο Έρωτας.



 
     Αρχικά, μάθαμε την υπόθεση διαφόρων τραγωδιών, διαβάσαμε αποσπάσματα έργων και προβληματιστήκαμε για τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα. Μετά αποφασίσαμε να μπούμε στη θέση των ηθοποιών και να δραματοποιήσουμε 4 μονολόγους: της Μήδειας (Αριάδνη Χατζή), της Δηινάνειρας (Γεωργία Λουράκη), της Άλκηστης (Πηνελόπη Χαροκοπάκη) και της Φαίδρας (Άννα Ξηρουχάκη) . Και επειδή όλοι οι μονόλογοι μιλούν για τον έρωτα ασχοληθήκαμε και με δύο ομόθεμα χορικά: Ένα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και ένα από την «Μήδεια» του Ευριπίδη. Όταν ανακαλύψαμε ότι το δεύτερο το έχει μελοποιήσει υπέροχα ο Σταμάτης Κραουνάκης και μιας και το σχολειό μας διαθέτει και Μουσικό Εργαστήρι θαυμάσιο και φωνές εξαιρετικές, το ηχογραφήσαμε ερμηνευμένο από την Αριάδνη Χατζή με τη μουσική συνοδεία και την επιμέλεια του φυσικού – μουσικού Τίτου Σμυρνάκη. 



 
   Τέλος, για να συνδέσουμε το δράμα με τον φυσικό του χώρο, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Απτέρας, το θέατρο που το σχολείο μας έχει υιοθετήσει και αυτοσχεδιάσαμε. Μα πέρα και πάνω από όλα αυτά, γίναμε δημιουργοί  μίας όμορφης ανάμνησης που θα μας συνοδεύει, μαθητές και εκπαιδευτικούς, για πολύ πολύ καιρό!