Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Tα Χανιά τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη



    Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 ήταν μια Μεγάλη μέρα για τα Χανιά. Τα Χανιά φιλοξένησαν και τίμησαν στη γενέτειρα του τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
    Τα Χανιά τίμησαν το μεγάλο  μουσουργό, που οι συνθέσεις του έκαναν γνωστή την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), σε μια σεμνή τελετή, αποδίδοντας του, το χρυσό κλειδί της πόλης και το χρυσό μετάλλιο του Πολυτεχνείου Κρήτης.
    Στην τελετή αυτή τραγούδια του Μίκη απέδωσε η μουσικοχορευτική ομάδα «passe-pARTout» με την καθοδήγηση των καθηγητών του Γυμνασίου μας Γιώργου Πογιατζή και Τίτου Σμυρνάκη και τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων και των μαθητριών μας Ντόνα Μπραχουσάϊ από την Γ΄ τάξη και Αριάδνη Χατζή από την Β΄τάξη. 

     Οι καθηγητές και οι μαθήτριές μας δέχθηκαν συγχαρητήρια από τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη για την υπέροχη ερμηνεία των τραγουδιών του. Σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα έζησαν μοναδικές στιγμές όταν ο Μίκης Θεοδωράκης διεύθυνε  ένα από τα τραγούδια.
      Αυτές οι στιγμές είναι από εκείνες που καθορίζουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή των μαθητριών μας για την εμπειρία τους αυτή...

     "είδα ξαφνικά τα χέρια του Μίκη Θεοδωράκη να σηκώνονται ψηλά, να μας διευθύνουν. Ένιωσα συγκίνηση και ανατριχίλα. Η καρδιά μου άρχισε να χτυπά δυνατά. Έβλεπα απέναντί μου έναν άνθρωπο που είχε ζήσει τόσα πολλά και παρά τις δυσκολίες, έχει γράψει τόσο σπουδαία τραγούδια. Ήταν μια μοναδική εμπειρία που με σημάδεψε. Ελάχιστοι έχουν την ευκαιρία να τραγουδήσουν μπροστά σε αυτόν τον σπουδαίο συνθέτη. Μεγάλη τιμή για τους PassePartout και αναγνώριση της δουλειάς μας που με τόση αγάπη κάνουμε και μοιραζόμαστε με τους Χανιώτες" (Ντόνα Μπραουσάι – Γ’ Γυμνασίου)
   "Με ρώτησαν πως είναι να γνωρίζεις έναν μύθο. Έναν άνθρωπο που με την μουσική του έχει αγγίξει τις καρδιές όλου του κόσμου. Μα πως μπορώ να βρω λόγια γι’ αυτό το συναίσθημα; Σε κάθε λέξη του ο κόσμος αισθανόταν συγκίνηση. Και την στιγμή που τραγουδήσαμε μαζί του την «Άρνηση», το πάθος ξεχείλιζε από μέσα του καθώς μας διεύθυνε. Και εμείς μαζί του, συγκινημένοι… συνεχίζαμε… και συνεχίζαμε… και συνεχίζαμε. Δεν θέλαμε να τελειώσει ποτέ. Η εκπλήρωση του μεγαλύτερου ονείρου μου…" (Αριάδνη Χατζή - Β΄ Γυμνασίου)
       Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στις μαθήτριες που συμμετείχαν στην εκδήλωση τιμής στον μεγάλο Έλληνα αλλά και στους καθηγητές που στους εμψύχωσαν και τους έδωσαν την ευκαιρία να αξιωθούν να ζήσουν μια στιγμή σαν αυτή δίπλα στον Μεγάλο Μίκη της Ελλάδας.


       Links:      Passepartout στο Youtube
 
                       Passepartout στο Facebook