Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Επίσκεψη στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των τμημάτων Α1 και Α2 της Α’ Γυμνασίου στο μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας. Οι μαθητές μας συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, κ. Έλσα Λεωνιδάκη, κ. Κατερίνα Παπαγρηγόρη και κ. Παναγιώτη Φούκα ξεναγήθηκαν χωρισμένοι σε δυο γκρουπ από την αρχαιολόγο κ. Βικτώρια Κουντούρη και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους στον Μινωικό πολιτισμό και στον κόσμο του Ομήρου.

Στην αρχή της έκθεσης οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την χάλκινη ασπίδα, έργο εμβληματικό του μουσείου. Έπειτα στην αίθουσα Β’, είδαν ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Νεκρόπολης της Ορθής Πέτρας, την "κόρη της Ελεύθερνας" που συγγενεύει με το αριστουργηματικό, δαιδαλικό  άγαλμα την διάσημη "Κυρία της Ωσέρ" που βρίσκεται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου. Τέλος, οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν με τα περίτεχνα κοσμήματα των αγέρωχων πριγκιπισσών, τα όπλα των ηρώων-πολεμιστών και την αναπαράσταση μιας καλά διατηρημένης πυράς που άνηκε σ’ ένα νέο άνδρα ο οποίος αποτεφρώθηκε. Η πυρά αυτή μας επεφύλαξε και μια μοναδική αποκάλυψη στο άκρο της, τον σκελετό ενός γεροδεμένου άνδρα, που μάλλον πρόκειται για έναν αιχμάλωτο, ο οποίος εκτελέστηκε μπροστά στην πυρά του πολεμιστή.

 Όταν ολοκληρώθηκε η άκρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση οι μαθητές απόλαυσαν τη βόλτα τους στον αύλειο χώρο του μουσείου και μας εξομολογήθηκαν ότι επιθυμούν να ξαναέρθουν στο "μεγάλο πέτρινο καράβι μέσα στο άφατο πράσινο της φύσης".