Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Eορτή των Τριών Ιεραρχών

Tην Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 στην αίθουσα Λαμπράκη πραγματοποιήθηκε παρουσίαση για την ζωή και το έργο των Tριών Ιεραρχών.


Η 30η Ιανουαρίου όπως είναι γνωστό είναι αφιερωμένη  στο Μέγα Βασίλειο, τον Ιωάννη  Χρυσόστομο και τον Γρηγόριο Θεολόγο. Λέγεται «Γιορτή των Γραμμάτων», μιας και οι 3 Ιεράρχες ήταν μεγάλοι Δάσκαλοι αλλά και Πατέρες της Εκκλησίας. 
Την παρουσίαση επιμελήθηκε ο καθηγητής του Γυμνασίου μας κ. Μαμάρας με την συνεργασία μαθητών της Β΄ τάξης.
Όπως ανέφεραν οι Τρεις Ιεράρχες, ήταν άνθρωποι μορφωμένοι, σοφοί δάσκαλοι, φημισμένοι ρήτορες και συγγραφείς. Πρόσφεραν πάρα πολλά στα γράμματα, διαθέτοντας ολόκληρη  την περιουσία τους. Το έργο των Τριών Ιεραρχών είναι πολύ μεγάλο. Όλοι οι φτωχοί, οι άρρωστοι, τα ορφανά και οι ηλικιωμένοι έβρισκαν καταφύγιο κοντά τους. Η μεγάλη τους καρδιά και η χριστιανική ψυχή τους γίνονταν στέγη για όσους είχαν ανάγκη.

Ήταν τόση η καλοσύνη και η φιλανθρωπία τους, που δεν υπολόγισαν τα πλούτη και τα χρήματά τους. Τίποτα δεν κράτησαν για τον εαυτό τους. 
Τέλος, προέτρεψαν στην παρουσίαση τους μαθητές, να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους διασώζοντας ηθικές αξίες με πανανθρώπινο νόημα διατηρώντας άσβηστη την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Να έχουν τους τρεις Ιεράρχες οδηγούς προς την αληθινή γνώση και μόρφωση, αγαθά πρότυπα κάθε νέου ανθρώπου.