Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

«ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ»... EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Οι μαθητές του Γυμνασίου Βάμου τη φετινή σχολική χρονιά εκπονούν μεταξύ των άλλων ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Νοιάζομαι και δρω». Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού προγραμματίσαμε επίσκεψη της ομάδας μαθητών στην Αθήνα.
Με μεγάλη  ανυπομονησία προετοίμαζαν, συνεργαζόμενοι με τους καθηγητές τους, αυτή την επίσκεψη στην Αθήνα και περίμεναν με αγωνία να έρθει η ημέρα της αναχώρησης. Η μεγάλη ημέρα έφτασε και ξεκίνησαν από το λιμάνι της Σούδας την Πέμπτη το απόγευμα 30 Μαρτίου 2017.
Το πρωί της Παρασκευής  31 Μαρτίου τους βρήκε στην πλατεία Συντάγματος να θαυμάζουν τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται στο Μετρό παρακολουθώντας την ξενάγηση εθελοντών συμμαθητών τους που εργάστηκαν γι’ αυτό τον σκοπό.
Παρακολούθησαν επίσης στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη τους τσολιάδες της προεδρικής φρουράς να εκτελούν «βηματισμούς», ένα θέαμα που μας καθήλωσε όλους.
Στη συνέχεια της ίδιας ημέρας επισκέφτηκαν την «Κιβωτό του κόσμου» του πατέρα Αντωνίου, στην περιοχή του Κολωνού. Πρόκειται για ένα πρότυπο μη κερδοσκοπικό εθελοντικό οργανισμό «Μέριμνας μητέρας και παιδιού». Οι μαθητές μας παρέδωσαν στους υπεύθυνους δέματα με δώρα και τρόφιμα για τα παιδιά που φροντίζει η «Κιβωτός του Κόσμου» και παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή  την παρουσίαση της κοινωνικής λειτουργού κας Αδάμ η οποία τους περιέγραψε το σκοπό και τη λειτουργία και τα αποτελέσματα της Κιβωτού. Δύο μαθήτριες έκαναν ερωτήσεις για να γράψουν ένα άρθρο στο περιοδικό του σχολείου με την επιστροφή τους στα Χανιά.
Αμέσως μετά οι μαθητές μας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ξενάγηση στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και να περιηγηθούν  στο εντυπωσιακό πάρκο του.
Στη συνέχεια παρακολούθησαν προβολή στο Ίδρυμα Ευγενίδου με τίτλο «Το ταξίδι των άστρων».

Η επόμενη ημέρα, 1η  Απριλίου 2017, ξεκίνησε με ξενάγηση στον βράχο της Ακρόπολης από τρεις μαθητές που δούλεψαν εθελοντικά για τον σκοπό αυτό. Θαυμάσαμε τη συμμετρία του Παρθενώνα την ομορφιά των Καρυάτιδων, τη μεγαλοπρέπεια των Προπυλαίων και αναλογιστήκαμε τις γιορτές των Παναθηναίων με τις ξεναγήσεις των μαθητών μας και φύγαμε για να γυρίσουμε στην σημερινή εποχή και την σπουδαιότητα των θετικών επιστημών, με τη επόμενη επίσκεψή μας στο «Athens Science Festival» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Εντυπωσιαστήκαμε από τις παρουσιάσεις πειραμάτων μαθητών σχολείων που παρουσίαζαν πειράματα Φυσικής Βιολογίας, Χημείας και ομάδας φοιτητών του ΕΜΠ οι οποίοι παρουσίαζαν το επίτευγμα του εργαστηρίου τους. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ιδιαίτερα έξυπνο. Συμμετείχαν σε εργαστήρια κατασκευών και έξυπνων προσομοιώσεων και «έβαλαν τα γυαλιά» εικονικής πραγματικότητας στις παρουσιάσεις των νέων τεχνολογιών της εταιρείας «Πλαίσιο» παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια.
«Η εκδρομή αυτή θα μας μείνει αξέχαστη»,  «γιατί να φύγουμε από την Αθήνα τόσο γρήγορα» ήταν τα σχόλια των μαθητών μας στο τέλος της δεύτερης ημέρας όταν ήρθε η ώρα της επιβίβασης στο πλοίο της επιστροφής για τα Χανιά.  


Η επίσκεψη αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Λαμπράκη το οποίο έχει το σχεδιασμό και την καθοδήγηση για την υλοποίηση του προγράμματος  «Νοιάζομαι και δρω».
Ευχαριστούμε πολύ τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Μανουήλ Σαββίδη , την Διευθύντρια κ. Σεβαστή Σοφία Ανθοπούλου και την κ. Μαρία Χατζηνικολάου η οποία είχε αναλάβει την οργάνωση της επίσκεψης  μας στο «Athens Science Festival» και την συνεργασία μαζί μας για την πραγματοποίηση της επίσκεψης στην Αθήνα.