Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Συμμετοχή στο «Γιορτάζοντας τις Φυσικές επιστήμες» στα Χανιά 2016



     Το Σάββατο 19 Μαρτίου 9 μαθητές του Γυμνασίου Βάμου από την Β΄ και Γ΄ τάξη  και 3 καθηγητές του Γυμνασίου μας συμμετείχαν στην εκδήλωση «Γιορτάζοντας τις Φυσικές επιστήμες» που διοργανώθηκε από το  Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Χανίων. Η Γιορτή αυτή των Φυσικών Επιστημών που έχει γίνει πλέον θεσμός στα Χανιά διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά και ενώνει όλους τους μαθητές των Χανίων και τους καθηγητές τους σε μια κοινή δράση δημιουργικότητας και  χαράς. 
      Οι μαθητές της Β τάξης Καφεσάκης Μάνος, Παπαδομανωλάκη Γεωργία, Χαροκοπάκη Πηνελόπη και της Γ΄ τάξης Βολικάκη Ραφαέλλα, Κοτρωνάκη Μαρία, Μαλεκάκη Βίκυ, Μεμισαχάϊ Λεντιάν, Τζαφάϊ Βιολέτα, Χαιρετάκη Αργυρώ άρχισαν να προετοιμάζονται στο ανανεωμένο εργαστήριο φυσικών επιστημών του σχολείου μας  αρκετό καιρό πριν την τελική παρουσίαση στα Χανιά. Έκαναν τα πειράματα πολλές φορές το καθένα έτσι ώστε όχι μόνο να τα μάθουν αλλά να είναι σε θέση να τα διδάξουν στους επισκέπτες της εκδήλωσης στα Χανιά. 
     Ακούραστοι δίπλα τους σε όλη αυτή την προσπάθεια οι καθηγητές τους : ο υπεύθυνος του εργαστηρίου φυσικών επιστημών του σχολείου μας κ Σμυρνάκης Τίτος η υποδιευθύντρια και καθηγήτρια χημικός κα Ρουτζάκη Αθηνά και η φυσικός κα Πανταζή Ουρανία.
Έδιναν θάρρος στους μαθητές να συνεχίσουν, χρησιμοποιώντας κατάλληλες μεθόδους αλλά και με πολύ χιούμορ όπως φαίνεται και από  τα ονόματα που έδωσαν στα  πειράματα:
Αχ τι βλέπουν τα ματάκια μου  (παρουσίαση φακών διαθλαστικού φακού)
Πήραν τα πνευμόνια μου αέρα  (προσομοίωση λειτουργίας πνευμόνων)
Απόψε κάνεις μπαμ  (αντίδραση οξέος με αργίλιο)
Η κούκλα Πόλυ     (παρουσίαση ηλεκρικού κυκλώματος με εναλλακτικό τρόπο)
Άναψαν τα λαμπάκια μου (παρουσίαση κυκλώματος που κλείνει με ηλεκτρολύτη)

     Έτσι την ημέρα της παρουσίασης πανέτοιμοι οι μαθητές μας με  αυτοπεποίθηση δίδαξαν με πολύ διάθεση και χιούμορ τους επισκέπτες της γιορτής των Φυσικών επιστημών στο Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου, τα πειράμματα που έμαθαν.  «Τρόμαξε» το μπαμ από την αντίδραση οξέος με αργίλιο. Διασκέδασε τους μικρούς επισκέπτες η κούκλα Πόλυ διδάσκοντας το ηλεκτρικό κύκλωμα μέσα από το παιχνίδι. Εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους η ευφάνταστη προσομοίωση λειτουργίας πνευμόνων με μπαλόνια.  Η ομάδα πήρε πολλά συγχαρητήρια και μπράβο από όλους τους επισκέπτες που παρακολούθησαν την παρουσίασή της και αποχώρησε το μεσημέρι βάζοντας στόχο να διοργανώσει με την ίδια διάθεση την επόμενη παρουσίαση, την προσεχή σχολική χρονιά.